fredag 2009-09-18 20:37:13

imorgon!

Börjar: den 19 september 2009 kl. 19:00
Avslutas: den 20 september 2009 kl. 00:00
Plats: Galleri Pictura
Gatuadress: Svartbrödersgatan 3
Stad/ort: Lund, Sweden

PICTURA / MOTVIKT / ORDKONST presenterar

KULTURNATTEN den 19:e September

GALLERI PICTURA (studentdrivet galleri för ung samtidskonst), ORDKONST (Akademiska Föreningens litterära utskott) och MOTVIKT (konsertarrangör från Malmö) har till Lunds kulturnatt svettats ihop ett program som är menat att tangera månlandningen, manövrera ut det lokala postsystemet och väcka den sovande medeltidsstaden ur sitt pestsmittade mummel under en natt som presenterar några performanceromanser i dunkel uppgörelse med frihetssvärmeri, överspända kärleksmotiv och nostalgiskt framåtblickande utställningskonst av konstnärerna LENGTH/LUNDGREN från Malmö Konsthögskola.

PROGRAM

Kl. 20.15
MARIA KÜCHEN / MARTIN KÜCHEN (poesi/saxofon)
LISA ZETTERDAHL (poesi)
WRRP (kantig gitarr möter mjukvara)

PAUS
DJ Smörgåsboard + utställningen We were born with a tremendous longing av ERIC LENGTH / TOMAS LUNDGREN

Kl. 21.30
STINE / BOGG JOHANNA KARLSSON (poesi/karaoke)
MARTIN KÜCHEN / ANDERS LINDSJÖ (fri improvisation)
ANNIKA NYMAN (poesi/performance)
JAKOB RIIS SOLO (elektroakustik)

PRESENTATIONER

MARIA KÜCHEN/ MARTIN KÜCHEN
Efter framträdandet på Smålands Nation i Lund till förmån för Gazasmassakerns offer möter vi återigen två gånger Küchen i detta musikalisk-poetiska samarbete vilket korsar Marias välavvägda ordströmmar med Martins prövande saxofonspel.

http://www.ordfront.se/www.ordfront.se/Bocker/Varaforfattare/MariaKuchen.aspx
www.martinkuchen.com

LISA ZETTERDAHL
Den hand som skriver, skriver: ”en måndagseftermiddag kan vara så blek och så oviktig / att jag måste skriva med blyerts på husväggarna.” Lisa Zetterdahl var en av vinnarna av Umeås Novellpris i våras och har tidigare publicerats i ordkonst och nu senast i 00TAL. Under kulturnatten läser hon ur sin nyskrivna diktsamling Språket är en storlek man måste vänja sig vid.

WRRP
Anders Lindsjös spikmatteaktiga gitarrspel möter i duon WRRP Jakob Riis sjudande mjukvarumanipulationer i en dynamisk duo som nyligen släppt en skiva på Malmöbaserade bolaget Treffpunkt. Resultatet är ett böljande ljudlandskap som omväxlande pendlar från det lågmält knastrande till det högoktanigt frustrande.

STINE / BOGG JOHANNA KARLSSON
Det största organet: det torra, det törstiga. På barnmorskekonferens eller i tidskriften OEI. Gärna med katten konsten i Berlin. Till Lund kommer scenaktuella Stine för att framföra Johannas nya dikter om kärlek och karaoke.

MARTIN KÜCHEN / ANDERS LINDSJÖ
Ett improviserat förstagångsmöte där duon Lindsjö/Küchen doppar händerna i en dold klangvärld emmanerande från gitarr och saxofon. Dessa rutinerade musikanter har bägge en långtgående bakgrund inom frijazzen, men ytterligare en likhet är att båda på senare dagar strävat mot ett mer abstrakt musikaliskt formspråk där instrumentens ljudande möjligheter utforskas och förvrängs genom prepareringar, modifieringar och oortodoxa spelstilar.

http://www.martinkuchen.com/
http://www.youtube.com/watch?v=L2HaPq-I8jw (Lindsjös grupp halSter)

ANNIKA NYMAN
Ambulanssjukvårdaren Bill är på väg genom kulturnatten. Monologen stänger in rösten, öppnar upp inre kanaler. Annika Nyman går dramatikerlinjen på Teaterhögskolan i Malmö och är författare till hörspelet ”Nolltrenollåtta” som spelats runt om i landet. Vi hör delar av detta, och dessa delar oss.

JAKOB RIIS
Exildansken Jakob Riis har numera sitt högkvarter i Malmö men är ofta på resande fot – den bärbara datorn är dock ett ständigt sällskap på scener världen över. Riis musik utgår ofta från mötet mellan elektroniskt och akustiskt, en skärningspunkt ur vilken precisionsfyllda digitala ljudströmmar med stigande intensitet förtätar rummet.

http://www.sonicescape.net/

ERIC LENGTH /TOMAS LUNDGREN
I galleriet finner vi även utställningen ”We were born with a tremendous longing” av Eric Length och Tomas Lundgren. Med en nyromantisk utgångspunkt för sitt arbete vill de båda utmana samtidens opersonliga cynism, och vad som är estetiskt gångbart i konstvärlden. Finns det någon plats för nostalgi i konsten idag? Length och Lundgren går fjärde respektive tredje året på Malmö konsthögskola, och utställningen på Galleri Pictura är deras första samarbete.

http://www.length.se
http://www.tomaslundgren.com