mandag 2007-12-17 09:48:24

jag glomde beratta om nar vi akte fran palolem i sodra goa till anjuna i norra goa. forst tog vi bussen till margao. dar bytte vi till en buss mot panaji. sedan tog vi en buss till mapusa. dar bytte vi till en buss mot anjuna. det ar egentligen inga avstand i goa sa det hela gick pa nagra timmar, skoj! (nar vi i palolem fragade om busstiderna fick vi svaret: ”lokalbuss? ja sa kan man ju faktiskt gora, det blir ju billigare.”)

goa ar trots allt en skon avslutning pa resan, nar man inte har mycket ork kvar. vi laser bocker, vi hyr kanot, vi shoppar vaskorna overfulla med presenter och vi rakar ut for saker (som gor att henrik aldrig fick kitesurfa och att det aldrig blev nagon mer yoga).

vi hyrde vespa en hel dag. det var fantastiskt att susa fram pa smavagar genom smabyar och veja for kor, stanna for ett dopp och lunch och sedan fortsatta. tyvarr slutade det daligt, pa vagen tillbaka till anjuna stannade vi for tva smapojkar som vinglade fram pa en cykel. tva israeler i en jeep korde in i oss. jag och vespan fick inte en skrama, men de korde rakt over henriks fot! sedan smet de fran platsen. vart hotells alltiallo slutade tycka det var vart fel nar vi sa att det inte var indier utan israeliter som kort in i oss. de ar hogljudda och roker pa och dricker for mycket och kor for fort, sa han. vi var radda att henrik kunde ha brutit nagot. sandalen hade slitits sonder och hans fot var skinnfladd. men nu nar det gatt nagra dagar kan vi konstatera att han verkar ha klarat sig, det kommer nog ta ett tag innan saret laker bara.

sedan blev jag sjuk igen. aven om jag borjar undra om det inte kan vara en stark allergisk reaktion. jag fick fruktansvart ont i magen och kunde inte ata pa 36 timmar, fick tvinga i mig coca cola och vatskeersattning. jag klarade iaf av att ga pa anjunas onsdagsmarknad med en haltande henrik i tre timmar. det var trots allt pa grund av onsdagsmarknaden som vi overhuvudtaget var i anjuna. magen ska definitivt kollas upp nar vi kommer till sverige.

sedan akte vi till arambol som ar min favorit av goas strander. har har vi bott med var husgroda som varje dag dyker upp pa en ny plats i rummet. de mest intressanta var nar den satt ovanpa dorren i glipan mot dorrposten och nar de satt pa toalettstolen. har var det henriks tur att bli sjuk och han spydde en halv natt och en halv dag (vi har ater igen inte haft nagon toalettdorr och ett tag var spyangorna tata i rummet), alltsa var det min tur att fa sitta sjalv pa restaurang och att fa forsoka tvinga i honom vatskeersattning.

annars ar det spannande att upptacka sin egen svettlukt. av alla slags resenarer (charter, hippies, israeliter, de som jonglerar pa stranden, rika indier med tjocka magar) ar vi de sunkiga som aldrig byter klader.

ikvall tar vi vara nu valdigt tunga ryggsackar ombord pa nattbussen till mumbai, indiens storsta stad som enligt var guidebok har 17 miljoner invanare och aven rymmer ett av asiens storsta slumomraden.

pa fredag morgon gar flyget hem. pa fredag kvall kommer jag till norrkoping. da ska henrik och jag efter att ha varit tillsammans oavbrutet i nastan fyra manader skiljas at. jag ska aka med mamma och stina hem och avsluta resan pa mitt hall. det blir konstigt och ledsamt, det har blivit sa sjalvklart att umgas dygnet runt och jag har trivts sa bra med det. det kommer ju aven bli konstigt att lamna indien, detta fantastiska land. men jag langtar verkligen hem, langtar efter att kliva av taget och krama mamma och stina!

gar det att sammanfatta? ar det onskvart? jag ar pafylld.

jag kan iaf lista de bocker jag last under resans gang:
john irving – garp och hans varld
torgny lindgren – legender
salman rushdie – midnattsbarnen
karlek, uppror och kardemummakarnor. berattelser fran indien
linn ullmann – nad
gabriel garcia marques – karlek i kolerans tid
alexander solsjenitsyn – en dag i ivan denisovitjs liv
jonas hassen khemiri – montecore
jean-paul sartre – acklet
majgull axelsson – slumpvandring