REDOVISNINGSPLIKT

Viktoria Jäderling – Åh Lunargatan (Liksom kaotisk och bitvis fantastisk novellsamling som tar ut svängarna. ””Okej”, säger Ebba. ”Jag har alltså i mitt liv föreställt mig att jag håller ett litet barn på ena armen, mitt barn.” Hon tystnar. Det hon föreställer sig är helt vardagliga saker som inte går att återge, till exempel att hon strosar i en mataffär och plockar varor i en korg tillsammans med ett litet barn på armen, eller i en sådan där babybjörn. Men så blir bilden suddig. Hennes föreställningsförmåga om barnet sträcker sig inte längre. Det är allt som finns. Det måste vara en sorts defekt, tänker hon. För där bilden om barnet tar slut ser hon mest döda ting: djur i tyg eller plast, trehjulingar och småcyklar, sådana där trasiga innebandymål, små steppskor. Dammiga fotografier i ramar, helt bortglömda saker, saker som måste försvinna, eller iallafall återvinnas. Hon ser framför sig dagen som en kall och kladdig och hård knut. Den måste knytas upp, tänker hon. Hela dagen håller man på med den där knuten, trevar och halkar över den med ömmande fingertoppar, samtidigt som dagen obönhörligt tickar mot sitt slut. I perioder har det oroat henne, bristen på lockelse och vad hon istället ska göra. Det måste kallas brist, en förfrämligande mekanik.”

Malte Persson – Till dikten (Lekfullt och smart, dikter om dikter. ”Boken är ord på papper, men inte bara, som den brukar framhålla, ord på papper. Vilket försvinner först: papperet eller orden? Boken är även hundöron och tankar, radavstånd och receptionshistoria. Boken har komplex över sin formgivning. Dess pyttelilla marknadsföringsbudget är slut för länge sen. Men den är rak i ryggen, detta ryggradsdjurens ryggradsdjur. Som kan bli femhundra år gammalt, men inte skulle överleva ens en dag på egen hand i djungeln. Boken vill, som andra masochister, gärna vara bunden. Boken drömmer mellan raderna. Bokmärkesänglarna är rastlösa, står och röker på skolgården, tågluffar, pluggar sociologi och genusvetenskap, men hoppar av, vet inte vad de vill, uppslukas av mängden sidor, försvinner ur sikte. Boken vill ta hand om dem, men vet inte längre hur man gör.”)

Tom Malmquist – Sudden death (Diktsamling om ishockey. Våldsam, men också med en känslighet. ”tänker på vad genomsnittsmänniskan tål, / ofrivilligt kissa på sig i avbytarbåset, / migränen, / hockeybyxorna saknar fickor, ingenstans att gömma händerna, stoppa ner det upphittade, en slät sten, / spara ett löv / inte ha möjlighet / att ta med sig / det omtyckta.”)

Carson McCullers – Hjärtat jagar allena (En av de finaste titlarna jag vet på en bok? Och en fin bok är det. En kollektivroman, i en stad  i södern, om en grupp människor som alla söker sig till den dövstumme John Singer. I hans närhet framstår deras drömmar som mindre oåtkomliga. En bok om klass och rasism, de utsatta och kantstötta. En bok om människans inneboende ensamhet. Och ja det är helt galet att Carson McCullers bara var 23 år när den släpptes. ”Hon lärde sig en hel del om musik under de här sommarkvällarna. När hon kom till de rikas kvarter fanns det radio i vartenda hus. Alla fönster stod öppna och hon kunde höra musiken väldigt tydligt. Efter en tid visste hon i vilka hus man tog in den musik hon ville höra. Det fanns särskilt ett hus som bara hade de finaste orkestrarna. Och sent på kvällen gick hon dit och smög sig in i trädgården för att lyssna. Det var fullt av buskar kring huset och hon kunde sitta under en buske nära fönstret. Och när musiken var slut stod hon länge i den mörka trädgården med händerna i byxfickorna och funderade. Detta var den mest verkliga delen av sommaren – då hon fick höra musik i radio och fundera över den.”)

Lisa Gidlöf – Flickan (Lisa medverkar i samma Brombergs Blå blixt-antologi som jag. Nu debuterar hon med en prosalyrisk skildring av det smärtsamma, smutsiga och våldsamma i att bli kvinna. ”En gång var jag väldigt liten, nu är jag någon helt annan. Jag saknar min historia, allt som ryms inuti den, människan jag en gång varit. Jag vill sväva som en fjäder mellan träden, jag vill att någon ska plocka upp mig, blåsa på mig och önska sig någonting.”)

Iman Mohammed – Bakom trädet ryggar (Ytterligare en debutant, som också tidigare medverkat i Blå blixt. Bakom trädet ryggar är dikter om krig och barndom, med ett språk som är både formellt och drömskt. ”Jag ser kläder fladdra längs gatorna, nästan besjälade. De påminner om förflutna nätter och blickar. Nu visar de bilder på ensamma hus. Dagarna känns ändå stilla, fötternas rörelser under täcket, döda, levande.”)