tisdag 2007-10-09 14:38:53

varanasi visade sig vara nagot alldeles extra. det ar den tredje staden vid ganges strand som vi besoker, sa det var ju inte forsta gangen vi ser ghats, badande indier och pujor. men har ar det lite mer av allt, och det ar nagot visst att promenera langs vattnet. ganges ar sa mycket skitigare har, jag skulle inte ens vilja doppa foten i det. i sondags morse gick vi upp klockan fem for att aka bat pa ganges en dryg timma vid soluppgangen. da sag vi tva doda hundar flyta forbi i vattnet, och en dod ko som vi inte forstod att det var en ko forran vi sag ryggraden. vi har ocksa sett brinnande ghats, det ar dar man branner manniskor innan man strosslar dem i floden. ett bal hade visst misslyckats lite, en skalle stod kvar bredvid askan.

vart hotell har ar annu dyrare an det i agra, men det ar for att har lyxar vi med ac. annars ar jag ganska missnojd med det. det finns aldrig varmvatten och vi har sa manga husdjur att det inte skulle ga att rakna dem, det ar bara grashoppar jag kan namnge. de verkar dessutom ha overnaturliga krafter. en grashoppa drunknade pa vart badrumsgolv nar vi duschade. nagra timmar senare uppstod den fran de doda.

allt har har varit bra, forutom det standigt aterkommande: sjukdomarna. natten till i mandags blev jag dalig igen, sprang pa toa och spydde ocksa. riktigt ynklig kande jag mig. jag har annu inte borjar ata ordentligt for jag mar fortfarande illa.

ikvall lamnar vi varanasi, om det gar som det ska och vi kommer pa taget lika latt som forra gangen, vill saga. denna tagresa ska ta oss till ernakulam i kerala. alltsa fran norra indien till sodra. det ska ta tva dygn. vi har lyxat till det lite och kopt en dyrare biljett an vad vi hade pa taget hit. pa taget hit akte vi i den vanliga klassen som indierna sjalva aker i, nu ska vi aka i en ac-klass dar man ar lite farre personer. jag hoppas pa att min brits ar lite bredare och lite mjukare och garna att man far vara lite mer avskilt, under den forra tagresan sov i princip alla i hela tagvagnen i samma rum. nagra andra saker om var forra tagresa: nar taget hade borjat rulla och man forsokte hitta den bekvamaste stallningen att sova pa kom ett gang poliser med bossor over axlarna och lyste oss i ansiktena och fragade om allt var okej. morgonen efter kom en polis och vackte mig och fragade om allt var okej och klappade mig pa huvudet. en annan detalj ar toaletterna. de har stallt in en wc-stol over ett hal i golvet. darunder ser man marken rinna forbi i sakta mak.