fredag 2007-09-21 18:36:40

efter att jag skrev forra inlagget insag jag att jag har ju inte skrivit nagot om rishikesh! hur gick det till!? kanske for att jag antecknar saker i min anteckningsbok (forsoker med nagra sidor varje dag, mest blir det sma trista anteckningar jag inte vet om det kan bli nagot av, det kanns som en liten dagbok over saker man kan se i indien, inte alls vad jag kallar sarskilt litterart och valdigt langt ifran min vision for nasta diktsamling) och sedan kommer det inte langre. varje plats vi ser ar som en helt annan varld. varje stad kan ha manga olika varldar. det ar sa mycket fascinerande, saker sa fjarran fran vad man ser i sverige. men jag verkar inte fora det vidare hit alls.

rishikesh kanske ar vart favoritstalle hittills.

vi bor pa en lummig bergssluttning ner mot ganges. ganges ar grumlig av sand, det ar valdigt stromt och vattnet verkar dra med sig sanden. det ar helt fantastiskt att bara sitta nere vid floden och se alla indier bada i den. kvinnorna tar pa sig stora fargglada klanningar som ser ut som underkjolar man faster over brosten. de har alltid bara en farg pa sig, bade vad galler vid bad och annars. sedan gar de ut i vattnet och dar borjar de skutta, de hoppar upp och ner. som avslutning kanske de tar sig en slurk. det gar ocksa att kopa plastforpackningar av olika storlekar, alla i en ljusbla farg, som man kan fylla med vatten och ta med. vi har annu inte badat ordentligt i ganges, vi har vadat halvvags upp over laret. jag vet inte om det ar sant men vi sag en skylt dar det stod att det var 300 meter djupt pa ett stalle och darfor skulle man inte bada dar. men vi har varit och badat i ett vattenfall. det var tre kilometer dit och vi bara gick utan att egentligen veta var det lag, henrik raknade steg. mirakulost nog hittade vi dit och det var en tropisk regnskog dar, aterigen en ny varld alltsa. pa vagen hem hakade en hund pa oss. vi dopte den till masala och den foljde oss troget i sakert tva kilometer. den skyddade oss mot apor och bilar och vi gjorde allt vad vi kunde for att bli av med den men den sprang snallt med oss.

en annan sak jag maste saga nagot om ar maten. det ar alltid sa fantastisk mat! och alla som tjatar om hur ensidig vegetarisk mat ar borde aka hit. matsedlar verkar ofta vara indelade i veg och non veg, veg finns det alltid mer av. har i rishikesh verkar man over huvud taget inte servera kott alls. bara en massa fantastisk vegetarisk mat! jag ar lite radd for att bli sjuk, men bara jag har atit pa ett stalle nagra ganger och forstatt att det ar sakert vagar jag chansa lite. som idag pa vart hotell at jag en fantastisk fruktsallad for jag var inte sugen pa varm mat i den hetta vi haft. det kan ocksa namnas att man inte serverar alkohol, folk roker pa istallet.

att fotografera har gor ingenting rattvist. man kan lika garna ta upp ljud. eller samla pa dofter. alla sinnen ar upptagna.