À CHAMONIX AVEC MES GARÇONS

Vi var i Chamonix och vandrade i en vecka. Det var fantastiskt men jag vet inte vad jag ska skriva om det. Jag brukar alltid vilja skriva dagbok om resor. Det är inte det att det inte finns något att säga för det finns massor att säga. Om hur snällt Arvid sov i min famn på flygresan dit, om hur han kräktes ner mig på flygresan hem. Om glaciärer och hur man kan se dem smälta, den grå marken som blottas och berget format som för att hålla en glaciär. Vi kunde från vår balkong titta ut på berg och glaciärer och moln som ibland dolde allt och ibland lät bara topparna kika fram. Chamonix ligger på sisådär 1000 meters höjd, i en dal omringad av höga toppar. Självaste Mont Blanc ligger där, det visste jag inte ens innan. Vi sa när vi bokade resan att om det inte funkar att vandra så kan vi alltid bara sitta i byn och fika och läsa och titta på bergen. Men Arvid älskade att vandra. Så vi vandrade. Vi älskade att vandra. Detta kan jag skriva. Om lukten av varma kryddor och tallbarr i bergssluttningarna. Om svetten som rinner och som blöter ner Arvid där han sitter i selen och bara tittar på allt. Om de svala glaciärvindarna. Om när vi kom upp på höjder där vyerna vecklade ut sig och vindarna fick fart och vi lindade kläder om Arvid och han snörvlade och försökte äta upp solglasögonen som vi tvingade honom att ha, han blev kall men sa aldrig ett pip. Fast det hände att vi avbröt vandringen och inte gick så långt som vi tänkt, för Arvids skull, när det började regna eller blåste för mycket, när det blev för brant. Men han antingen sov så gott vänd in mot bröstet, eller storögt tittade på allt vänd framåt i selen. Vi hann alltid se så mycket. Vi började med att ta en lift några hundra höjdmeter. Sen var det bara att gå. Det är det som är grejen med att vandra. Det är bara att gå. Arvids högsta topp blev sisådär 2250 meter. Det är högre än Kebnekaise! Till denna höjd släpade vi, förutom det självklara som vatten, quiche lorraine, regnkläder och blöjor, även varsin inbunden bok, utifall att vi skulle vilja läsa en skvätt. Varje dag släpade vi med våra inbundna böcker, men inte en enda gång blev det någon läspaus. Jag läste inte ens på kvällarna. Jag vet inte, jag ville bara vara, bara vara i bergen. Började fantisera om att bo i en stuga i en bergssluttning. Det är så förbluffande vackert. Och lika vackert att bara vara tillsammans hela dagarna. Sen tycker jag om att lyssna på franska. Prata franska. Känns livet lite bättre på franska? Nu vågar jag faktiskt försöka på franska, även om det är få ord jag kan. Vi kan säga att det är därför som jag inte vet vad jag ska skriva om det. Det var i alla fall fantastiskt.