OCH DE NOMINERADE ÄR

Vi äter mycket. Vi tycker om att äta. Ytterst få gånger har vi lagat mat hemma, då mest av varianten bagel med cream cheese eller hommus, kanske lite smaskigt sojakött från Super Food Town (vårt Ica) typ ginger chicken eller gong bao chicken. Annars äter vi ute.

Jag vill smaka på platsen jag är på. Inte betongen och tegelstenarna såklart, men maten man äter här.  Det är dyrt att handla mat i affären, så den kan lika gärna inhandlas på restaurang, då får man dessutom trevligheten att gå ut. Semester forever.

Det enda vi äter hemma är frukost. Den består av svindyra havregryn, sojamjölk, chiafrön, solrosfrön, pumpakärnor och banan. Ibland lite blåbär, apelsin eller grapefrukt.

Jag har då och då skrivit upp restaurangerna vi äter på, för att komma ihåg till en eventuell New York-framtid, eller om någon vill ha tips, och Stina ville veta vad vi brukar äta. Så här Stina kommer lite om vad och var vi äter!

Våra favoritrestauranger och vardagsrestauranger är:

Mayfield. Johanna tog med oss dit vår allra första New York-kväll, det passade bra eftersom det ligger ungefär mitt mellan oss. Kale sallad som var underbar och kantarellravioli som var underbarare. Jag hoppas på att komma dit igen innan hemresan.

Wild ginger. Pan-asian vegan cuisine, i Williamsburg, och vi har faktiskt varit där lite för mycket. Deras sojakött är to die for. Sojakött med lemongrass- eller citrusmarinad har varit mina favoriter. Fräscht med mycket grönsaker, ris och vackert garnerat med en orkidé. Man får dessutom sallad eller soppa till förrätt, och salladen har en god geggig sås till, så jag väljer alltid salladen. Det här stället var vi på väg att gå till med Erik när vi var här en vecka och hälsade på för 1,5 år sedan, men det blev aldrig av, så nu hittade vi dit själva, och oj vad vi har kommit tillbaka igen och igen.

Gueros. Mexikanskt när det är som bäst! Ligger en lång promenad från oss, eller promenad plus en hållplats på S-linjen. Sofia tog med oss hit, och sedan dess har vi återkommit flera gånger, tagit med både Lina och Henriks föräldrar hit. De har världsgod frozen margarita. Stora frozen margarita. Man blir full och lycklig. Till min frozen margarita äter jag fried avocado taco. Med guacamole och chips. Ickevegetariner verkar älska räktacosen. Men jag älskar fried avocado tacosen så det räcker till många återbesök.

Vietnaam. När Henrik och jag äventyrade på Upper east side snubblade vi över ett litet vietnamesiskt ställe, som mest hade take away, men vi klämde in oss vid fönstret och åt himmelska dumplings. De hade även en ”riktig” restaurang visade det sig, och vi tog adressen dit. Dit har vi sedan åkt flera gånger, och tagit med både Lina och Henriks föräldrar. Flera olika vegetariska dumplings: Veggi (med tofu och grönsaker), spinach, chives and garlic. Världens godaste dipsås till! Har blivit så att vi alltid frossar loss på dumplings och så en sötsur vegetarisk soppa till. Supergott och ändå billigt! Populärt och vi har ofta fått köa innan vi får bord.

Tacombi. Mexikanskt ställe i Nolita som vi hittade till förra gången vi var i New York, och så har vi kommit tillbaka flera gånger. Jag tycker inte tacosarna är riktigt lika goda som på Gueros, men det är himla mysigt här! Man sitter som i en stor vitmålad industrilokal, med en combi i mitten där de lagar lite av maten. (Taco+combi=tacombi). Enkla typ utomhusmöbler och massa ljusslingor i luften. Som att vara utomhus fast inomhus. Vi äter tacos med majs och avokado, en med typ surkål?

Outpost. Mitt skrivcafé! Som även har god fikamat. Mina favoriter är: citrus sallad innehållande salladsblad, grapefrukt, valnötter, getost och tranbär, veggie chilli mac n chees w goat cheese, brie green apple sandwich. När det var svettigt varmt den första månaden drack jag hela tiden grasshopper: juice på grönt äpple, lemonad och ingefära.

The Bush Doctor. Vår första tid i New York köpte vi ofta en avocadowrap eller en veggieburger här, då det ligger nära oss och var praktiskt om man ville ha något snabbt. Men det tar tusen år för dem att få fram någon mat, så man får inte ha bråttom, hehe. Det är först och främst ett juice- och smoothieställe, charmigt flummigt, med massa hälsodrycker. Henrik blev tjenis med ägaren och snackade hiphop. Deras wrapar är jättegoda och ett skönt nyttigt avbrott mot all fet mat annars. Ett wrapbröd med massa massa sallad i, och sen antingen avocado eller en hemmagjord vegeburgare, och supergod dressing.

Black swan. Vi åt god vegeburgare bestående av portabello. Minns mest att jag frös i jeansshorts för de körde på med ac.

Extra virgin. Ett italienskt ställe på supermysig gata i West village. Liite dyrt för vår budget. Första gången vi var här hade Henrik inte sitt bankkort med sig, jag trodde inte mitt bankkort funkade för tre banker hade vägrat låta mig få ut några pengar i automaten och jag hade precis mailat min bank och frågat vad som stod på. Jag hade hyfsat med kontanter, men Henrik hade knappt några kontanter. Innan vi beställde fick vi räkna hur mycket vi hade råd att äta, räkna på skatt och dricks. Det blev en varmrätt var och en drink till mig, då jag verkligen behövde en drink för jag hade precis fått veta att Mjaumjau dött. Men ack vilken god mat! Jag är ingen risottoperson, men älskar deras krämiga risotto, serverad i en pumpa, och man får gräva sig fram i allt saftigt pumpakött, bland kantareller och krispiga palsternackschips. Henrik åt en supergod ostfylld ravioli. Vi tog med Henriks föräldrar hit, och firade Henriks pappas födelsedag lite i förskott.

Caracas. Venezuelanskt kök i Williamsburg. Vi äter arepas, som tacos men helt annorlunda! Lite tjocka, sega typ pitabröd. Min favoritfyllning är bönor, seg vit ost och fried plantain (matbanan).

Vegetarians’s paradise. Ett sånt namn borde ju avskräcka vem som helst. Om någon säger att de är paradiset ska man nog ta det med en nypa salt. Maten var också mycket varierande. Dumplingsen i det närmaste oätliga. Men om man vill ha tonvis av friterad kyckling, för det ska man äta i det här landet, så kan man som vegetarian finna motsvarigheten här. Det var här jag fick lära mig vad soul food är. Det är inte nyttigt, som man kan tro, utan motsatsen.

Asya indian restaurant. Eller indiskt på Henry street som jag kallar den. Här åt vi gott indiskt efter att ha hängt i Brooklyn Heights och lyssnat på Joyce Carol Oates, Paul Auster, Siri Hustvedt, Salman Rushdie mfl.

Veggies. Vi har köpt goda juicer och smoothies här eftersom det ligger precis vid vår tunnelbanestation. Jag har även gått hit och ätit deras vegeburgare några gånger när jag varit hemma och läst (vi har aldrig mat hemma typ) och vi har ätit brunch några gånger när vi varit för hungriga för att vänta till Manhattan: omelett, scrambled tofu och sånt.

The Organic grill. Vegetariskt ställe i East village, där man tex får sätta ihop sin egen hamburgare! Får välja vilket sorts bröd, vilken sorts vegeburgare och vilka tillbehör. Määäätt!

Tortuga. Mexikanskt på 14 street. Jag åt goda tacos, med bbq tempeh och vegetarian chorizo. God frozen margarita också. Man fick gratis chips och jättegod salsa!

Cafe Tibet. Johanna tog med mig till det här lilla mysiga stället. Jag åt en veg thali, och den hade likheter med en indisk thali, men samtidigt annorlunda, tex tibetanskt bröd var spännande att prova.

Aarpan. Jag tror restaurangen hette så. En indisk restaurang i Park slope. Vi åt veg thali och fick så himla mycket god mat att vi nästan inte klarade att resa oss upp och gå därifrån, vi behövde knappt inte äta något dagen efter. Men vad alla goda grejer vi fick heter har jag ingen aning om.

The Butchers daughter. En kväll när Henrik, jag och Lina travade runt i Nolita och försökte hitta en restaurang som inte var helt smockfull trillade vi över detta ställe. Min första reaktion var att vi inte behövde titta på menyn ens, de skulle ju bara ha kött. Men vad gör slaktarens dotter? Jo hon revolterar såklart och blir vegan! Lite dyrt men mycket gott. Vi åt tex pasta gjord på morötter och ost gjord på cashewnöt. Så himla fräscht och gott. I taket hängde köttkrokar med frukt och grönsaker på.

Delhi heights. På tips av en av Henriks kompisar letade vi upp detta ställe när vi äventyrade i Queens. De serverar indisk buffé! Jättegott! Och billigt!

Red bamboo. Ligger vid Washington square park. En vegetarisk restaurang som vi återkommit till. Jag har fastnat för deras vegeburgare, och lägger till supergott organic tempeh bacon på den.

Nice pizza. Det har blivit både en och två pizzaslicear under våra dagar i New York. Det är inte alltid de är så goda. Sämst var de som hade spenat och tonvis av en vit geggig sås typ bechamel. Vi fick försöka kleta bort såsen men pallade ändå inte äta upp. Bäst är Nice pizza. Vi har beställt hem därifrån, och de är tunna och frasiga, den med aubergine och artichoke är suverän.

Talde. Johanna, Sofia, Henrik och jag åt brunch här, på detta amerikansk-asiatiska ställe i Park slope. Samosas, pannkakor och avocado bao, som är en himmelsk liten sak, avokado i ett litet vitt bröd som jag tror är gjort på rismjöl och ångkokt.

Quantum Leap. Vegetarisk restaurang nära Washington square park. Lyxen när man får välja bland flera olika vegoburgare! Kanske den godaste vegoburgaren i New York blev det. Och äntligen en milkshake! Vi har väntat på mjölkfria milkshakes och här hittade vi det.

Pok pok. Med utsikt över Manhattans skyline åt vi den bästa thailändska mat Brooklyn kan laga, bättre än nåt jag ätit i Thailand till och med! Wow vilka underbara smaker! Jag och Henrik delade på en soppa med kokosmjölk och nudlar, som väl låter lite halvtrist såhär, men var verkligen suverän, och en sallad med skogssvamp som var het så jag fick äta sticky rice i mängder. Men det är inte bara starkt så att det enda det smakar är starkt, det slår inte ut de andra smakerna. Åh Johanna tack för att du tog oss hit!

Maaaaaaat!