REDOVISNINGSPLIKT

Carina Rydberg – Den högsta kasten (En sån där bok jag tänkt läsa i många år. Om Stockholms kulturelit och en resa i Indien. Om makt och maktlöshet. Blev en skandal när den kom, då den handlar om verkliga människor som benämns med sina riktiga namn.)

Patrick Modiano – Lilla smycket (En liten pärla! Lågintensiv, drömsk och stämningsfull. Det första jag läser av 2014 års nobelpristagare. Om en ung kvinna som tycker sig se sin mamma, som påstås ha dött tio år tidigare, på en tågstation. Hon bestämmer sig för att följa efter henne.)

Therese Bohman – Den andra kvinnan (Sträckläsningsfeber.)

Ida Linde – Norrut åker man för att dö (Kanske finaste titeln förra året är en ”country noir” om en mordturné i en Volvo 240, plats Västerbotten, och framförallt handlar den om alla människor som drabbas. Inspirerad av Bruce Springsteens skiva Nebraska.)

Jayne Anne Phillips – Sommarlägret (Platsen är ett scoutläger, och där växer berättelsen fram ur flera perspektiv. Personerna är några av flickorna på lägret, kokerskans lilla son, och två män som bägge nyligen suttit i fängelse. När de möts ställs allting på sin spets. Den är Tät. Tät. Väldigt. Bra.)

John Williams – Stoner (Utkom 1965, glömdes bort, blev en succé nästan 50 år senare.)

Josefine Klougart – En av oss sover (Poetiskt så det svindlar för ögonen. Underbart, fantastiskt poetiskt. Rader som borde broderas och sättas på väggen. Samtidigt, när jag läser för många sidor i ett svep, så kan jag inte rå för att bli mätt, att tycka att den poserar. Läs långsamt. Läs som poesi.)

Liv Strömquist – Kunskapens frukt (Borde vara obligatorisk läsning för precis alla.)

Lisa Bjärbo – Allt jag säger är sant (Alicia borde gå första året på gymnasiet, men hon hoppar av redan på hösten. Ungdomsroman med driv i språket, tonsäkert och drastiskt.)