måndag 2007-07-16 18:41:06

i fredags pallade jag inte längre utan gick till tandläkaren på en akuttid (modiga jag, det var fredagen det trettonde). jag drömde på natten innan att det skulle vara gratis att gå dit för att ”ärendet var inte avslutat”. lyckliga jag när det var så i verkligheten! helt gratis tog de hand om mig: spolade såret och skrev ut pencillin.

resten av veckan åt jag åtta värktabletter om dagen. vi har varit på henriks land. det är översvämning där så vi fick gå i stövlar genom trädgården när vi skulle bada i sjön. vattnet var grumligt av jord. på söndagmorgonen låg det en stor död gädda på bryggan, det var uppäten så när som på huvudet och ryggraden (precis så som fisk blir uppäten i tecknad film).

i dag har jag varit tillbaka hos tandläkaren och fått stygnen borttagna. nuförtiden har tandläkaren patientens journal hela tiden framme på en datorskärm. när man är själv i rummet går det inte bara att låta bli att läsa, den är så lagom placerad på läsavstånd. så fick jag veta att jag var sydd i munnen med sex stygn. och att det heter sutur (eller har jag redan glömt vad det heter?). men annars har de ett sånt eget språk tandläkarna, helt obegripligt, inte bara namnen på tänderna, utan allt. borde man bli tandläkare för att få tillgång till deras språk? en ny värld, nya möjligheter, nya namn på nya företeelser. man känner sig lite utestängd när man läser sin journal och vet att det handlar om min mun men inte förstår jag vad de gjort med den eller tycker om den.

en annan sak jag tänkt på. både i fredags och idag har jag varit hos andra tandläkare än han som tog bort tanden, idag var det för att han har semester nu. men båda gångerna har han ändå dykt upp och tittat mig i munnen och klämt på käken. han är inte så gammal och kanske är jag hans första visdomstand? jag känner mig iaf väldigt speciell och viktig. och jag skulle vilja säga till honom att jag tycker att han gjort ett bra jobb, hur säger man det utan att det låter dumt? jag springer ju där hela tiden känns det som och har ont och de sköljer, han kanske tror att jag tycker han gjorde ett dåligt jobb. jag måste säga något till honom. (hon som tog bort stygnen idag sa att han sytt mig så fint och ordentligt, att han säkert har femma i syslöjd.)