fredag 2014-01-10 11:17:21

böckerna som avslutade mitt 2013:

julie otsuka – vi kom över havet (ett poetiskt porträtt av de japanska kvinnor som kom till usa som postorderfruar på 1920-talet. jag läste den precis när den kom, men kände att jag ville läsa om den, jag tycker det kan bli så ibland, man läser något lite för hastigt eller med fel känsla i kroppen, och efteråt känns det som att man borde tyckt mer om den, om man bara läst den på ett annat sätt. första gången tyckte jag att bokens vi-perspektiv (det är något så ovanligt som en kollektivroman) lite ställde sig ivägen för att jag riktigt skulle ta till mig den, jag tyckte det blev allmänt och att jag inte kom någon nära. andra gången tyckte jag den var en perfekt poetisk pärla.)

gertrude stein – tender buttons – med illustrationer av lisa congdon (utmanande, både för att jag är dålig på att läsa på engelska, men även för att gertrude stein nog knappast snällt lägger sig till rätta. fantastiska illustrationer, i denna utgåva, som jag köpte i new york, och som helt och hållet osar äventyr.)

alison bechdel – fun home (en serieroman, en uppväxtskildring, en självbiografisk berättelse om familjen bechdel och deras begravningsbyrå som de kallar fun home – funeral home, om en pappa som styr hela familjen och i smyg har sex med pojkar, om hans dotter som i efterhand lägger bitarna på plats och ser relationerna, identiteterna, sexualiteterna. den var riktigt bra och jag ville helst bara sträckläsa.)

johannes anyuru – en storm kom från paradiset (gripande och laddat, starkt skrivet av johannes anyuru om sin pappa och dennes väg till sverige som ugandisk stridspilot, som bara vill flyga, men blir tillfångatagen, och måste rymma.)

nicole krauss – kärlekens historia (jag var tvungen för att läsa om den för att se om jag fortfarande skulle tycka att den var lika bra. den var lika bra.)

joyce carol oates – dykvinnan (både avslutade 2013 och inledde 2014. inte det bästa jag läst av oates. om den varit 100 eller 200 sidor kortare hade det kunnat vara en pärla, men oates svajade iväg för mycket tycker jag, men grundhistorien är spännande och laddad, om en liten flicka som lämnas att dö i dyn vid black snake river, men hittas, och som vuxen karriärkvinna ställs hennes liv på sin spets när hon återvänder.)