I EN KLASS FÖR SIG

”När andra elever började komma in i postrummet, bestämde jag mig för att stanna på studenthemmet hela dagen. Medan mina klasskompisar lade pengar på kläder eller musikkassetter kunde jag plugga, tänkte jag. Jag kanske till och med skulle göra bra ifrån mig på biologiprovet. Jag gick ut från skolbyggnaden. Det hade börjat regna ute och på gräscirkeln spelade några killar fotboll, de halkade och rullade runt på gräset. När jag lyssnade på deras skrik kände jag en välbekant avundssjuka mot killar. Jag ville inte ha det de hade, men jag önskade att jag ville ha det de ville; det verkade som om lycka var enklare för dem. När jag närmade mig studenthemmen hörde jag musik. Det var samma låt, insåg jag, fast den inte kom från en ensam källa och den var inte helt synkroniserad. Det var Madonnas låt ’Holiday’, med textraderna ’If we took a holiday / Took some time to celebrate / Just one day out of life / It would be / It would be so nice’. När jag kom fram till innergården såg jag i studenthemsfönstren – men bara i fönstren till tjejernas studenthem, märkte jag, inte i killarnas – stereohögtalare som var vända utåt, lutade mot fönsterkarmarna, som musiken strömmade ut från. Jag undrade hur så många tjejer hade kunnat veta att de skulle göra det. Det framstod som någon sorts djurisk instinkt, som elefanter på savannanen som vet, från generation till generation, det exakta stället där man kan hitta vatten.”

I en klass för sig – Curtis Sittenfeld