lördag 2013-09-21 14:55:44

mina topp tre toalettbesök i vietnam:

på marknaden i hoi an kissar vi i hål-i-golvet-toaletter i bås. när vi kommer ut ur båsen sitter en kvinna på huk och kissar direkt på golvet utanför. hennes bara och rynkiga skinkor nedanför den uppdragna kjolen.

”här vetu lisa. du får gå genom köket och sovrummet, allting, för att komma till toan.” säger stina som varit på en restaurangtoa. när jag sedan går på toan går jag förbi farmor som ligger i sängen och vilar, farfar som sitter och ser på teve, några små pojkar som leker. jag får kryssa mellan de som hackar, steker och kryddar. toaletten är upptagen och jag får stå i köket och vänta en stund. väggarna är svartsvedda av sot, de har himla många stekpannor och det är även här som de förvarar familjens cyklar.

på en annan restaurangtoalett, som också ligger i köket, och där de sorterar gröna blad på det lersmutsiga golvet utanför toaletten, förstår jag först inte hur jag ens ska få plats att kliva in på toa och lyckas stänga dörren bakom mig. det så trångt att jag slår knäna i toadörren när jag sitter på toa, trots att jag bresar. för att få plats är det en fot på varje sida av toalettstolen som gäller. att lyckas ta på och av byxorna är en konst. jag skrattar och kissar och skrattar. där man tvättar händerna efteråt står hela familjens tandborstar och väntar.