onsdag 2012-10-31 16:42:10

lästa böcker i oktober:

margaret atwood – att förhandla med de döda. en författare om skrivandet. (det skulle ha kunnat bli så bra. det är bra när atwood skriver om sitt skrivande och om andra författares skrivande. men största delen av boken är hänvisningar och referat av teman och motiv i skönlitterära verk från litteraturhistorien. jag vill ju läsa om författarna. inte om deras karaktärer. det skulle ju handla om skrivande. inte analysera verk. jag älskar atwoods romaner men inte det här. tyvärr.)

göran tunström – indien. en vinterresa. (jag längtar så ofantligt efter att resa. det är fem år sedan jag och henrik reste i indien. sedan vi upplevde indien under fyra månader. jag reser tillbaka genom litteraturen. det är så mycket att känna igen. både fattigdom och elände, men även magi och glöd. och galna kulturkrockar, som hjälper mig att få syn på världen, hur vi inrättat den.)

mare kandre – aliide, aliide (så ofattbart stark. bilderna, språket. texten vikter inte en tum från barnets hudlösa upplevelse, barnets tankar och blick. den här laddningen!)

karin tidbeck – amatka (amatka är en dystopi. en annan genre mot vad jag brukar läsa – spännande. som att verkligen ge sig ut på upptäcksfärd. en skrämmande, spännande och vacker bok.)