ROMANENS UTVECKLING

Romanens utveckling

Romanen väger ungefär 2,4 kilogram. Den har blivit knappt 47 centimeter lång och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Den sväljer alfabetsvatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Romanen har lagt på sig mer fett. Texten är tjockare, mindre genomskinlig och slätare. Det ulliga hår som tidigare funnits på texten är borta, och den är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om romanen skulle publiceras nu kan den vara så insmord att papperet är vitt och kletigt av allt fett.

I författarkroppen

Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. En del författare kan få ont över revbenen. Att sträcka på sig kan avlasta.

Så här långt in i romanskrivandet brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp vilket kan ge ont i ryggen.

Romanen trycker på överallt och det kan vara svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står texten som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen.

Funderingar och tips

Det är lätt att bara fokusera på utgivningen, men börja läsa på lite om livet efter skrivandet också. Kolla in vårt tema om Romaner och författare. Har du skickat till förlag tidigare kanske du har glömt en del om första tiden.

En del tycker att det är viktigt att prata om förväntningarna inför att skicka till förlag. Andra vill mer ta det som det kommer. Fundera över hur du vill ha det. Många skriver ner sina önskemål, tankar och behov i ett brev. Det kan handla om speciella läsställningar, eventuella rädslor, olika slags smärtlindring, musik på rummet och liknande.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan, som känner efter hur texten ligger, kontrollerar hur livmodern och romanen växer, mäter blodtryck samt lyssnar på romanens hjärta. Ibland tar barnmorskan även ett extra urinprov eller blodvärde. Om romanen ligger med rumpan neråt gör barnmorskan en extra kontroll veckan därpå. Om romanen fortsätter att ligga med rumpan neråt blir du inbokad för ett vändningsförsök, oftast på ett sjukhus. En läkare lägger då händerna utanpå texten och försöker vända romanen till huvudläge. Ett vändningsförsök är frivilligt.