tisdag 2013-01-01 12:16:38

idag fyller 2000-talet tonåring. är det nu saker ska börja hända på riktigt? en förändring från det kända och trygga mot det främmande och utmanande. jag tänker få mens, få bröst, börja busspendla till högstadiet. jag känner mig redo. kom nya år. ge mig något nytt.

för ett år sedan gick jag barfota på en regnvåt sandstrand under regnvåta palmer på andra sidan jorden. sedan hoppade vi på en båt och reste vidare över havet. innan dagen var slut hann vi klättra, och klara, några utmanande och grymt fina bergväggar medan en flock apor iakttog oss. det var ett hoppfullt sätt att börja ett nytt år. med ett äventyr. som att allting kunde hända. nu börjar jag ett nytt år med att titta ut på ett regnvått malmö, med en hostande och snörvlande henrik på soffan. vi har sovit tio timmar i natt. vi har inte festat och dansat håret svettstripigt som vi hade planerat. jag stannade hemma hos honom och höll honom i handen och tittade på fyrverkerier från vardagsrumsfönstret. han är världens finaste och jag avstår gärna hur många fester som helst för att hålla honom i handen när han är sjuk. men det känns inte som ett storartat sätt att börja ett nytt år. det känns inte som att det lovar något. men kanske är det som henrik sa imorse när vi vaknade, att härifrån kan det bara bli bättre. kanske är detta sättet att börja ett nytt år mer ärligt, att börja det så vardagligt och tråkigt som det bara går, kanske är det då det verkliga äventyret börjar.

de sista böckerna jag läste 2012 var:

mario vargas llosa – bockfesten (jag glömde hela tiden vem som var vem, alla namn bara forsar förbi, och det var irriterande. bitvis tyckte jag att den var mycket spännande och gripande, bitvis tyckte jag att den var tråkig.)

naja marie aidt – babian (skruvade noveller som ställer saker på sin spets.)

liv strömquist – ja till liv! (liv strömquist for president!!!)

alice munro – kärlek, vänskap, hat (jag har så smått börjat få en ny favorit. alice munro sätter ord på sådant jag inte visste gick att sätta ord på, och det svindlar till. jag avslutade 2012 med en riktigt bra bok.)