tisdag 2013-08-20 17:08:17

listan på lästa böcker:

christine falkenland – sfinx (en bok som jag länge varit småsugen på. tyvärr gick den mig rätt oberörd förbi. det känns absolut som mitt tema: den första kvinnan som spionerar på den andra kvinnan, smygandet, besattheten. men det dröjde ända till slutet innan något riktigt hände i den.)

karen blixen – den afrikanska farmen (efter att ha läst boken såg jag om filmen, som jag sett som barn. filmen är att föredra, om man inte vill få en djupdykning i rasism. i och för sig är väl boken på det viset ärligare än filmen, när man mer inifrån får se med kolonisatörens blick. det är obehaglig och upprörande läsning. som ju är ett barn av sin tid, och jag tänker att den ändå, trots att det är motbjudande, är intressant som tidsdokument, för att få veta hur det ju var. sen är det också intressant att läsa om en kvinna som sliter sig ur kvinnorollen. även om jag bitvis glömmer bort det, för att jag är för upptagen av att skjuta rygg i min förskräckelse över rasismen.)

ransom riggs – miss peregrines hem för besynnerliga barn (jag läste den för dess underbara fotografier. bara fotografierna i sig är värda läsningen.)

maria sveland – bitterfittan (inte någon stor litteratur, men den feministiska agendan gör den ändå intressant.)

aris fioretos – den siste greken (jag bara sörjer att jag läste den mitt i min jobbstress, och att det därför tog mig tre veckor att läsa den. det var som att jag aldrig helt kom in i den. jag säger att det är jobbstressens fel, för jag tror att det var det. den är som ett uppslagsverk över ett liv, en släkthistoria, både vacker och smärtsam.)

melina marchetta – jellicoe road (sommarens absolut bästa bok! jag önskar att det var jag som skrivit den! jag är fast från de första orden: ”det tog min pappa hundratrettiotvå minuter att dö. jag räknade dem. det skedde på jellicoe road. den vackraste väg jag någonsin sett, där trädkronornas skimrande lövverk bildade ett tak över våra huvuden, som en tunnel till shangri-la.”)