tisdag 2014-04-01 17:58:56

jag har slarvat med att skriva om böckerna jag läst alldeles för länge.

athena farrokhzad – vitsvit (”Min bror sa: Det enda språk du kan fördöma förgripelsen på är förgriparens språk / och förgriparens språk är ett språk som uppfanns för att rättfärdiga förgripelsen.”)

sarah butler – tio saker jag lärt mig om kärlek (för alla som skriver listor. en roman i listform! om rotlöshet och familjeband.)

nam le – båten (hyllad novellsamling. nam le skriver med skärpa från flera olika platser i världen.)

birgitta trotzig – dubbelheten sammanhang (jag förstår att det är bra, men jag förstår inte. eller mycket går mig förbi, med sitt mörker och sin lera, även om jag kan stanna upp vid fantastiska formuleringar, som denna: ”Ansikten grävs upp som stenar ur jorden. Solen på himlen, orörlighet. Fåglar, vind, jord sugs in i den brännande ljusskuggan. Orörligheten är i stark rörelse. Den blinda huden växer över såret. Ansikten brister. // De döda barnen sitter vid vägen. / De ser syner. / Ett hav ser de, ett hav av blod.”)

donna tartt – den hemliga historien (en ny fantastisk favoritbok som var omöjlig att slita sig ifrån! ett gäng intellektuella collegekompisar vars dekadenta tillvaro spårar ur. psykologiskt om identitet och roller.)

sofia olsson – hetero i hägersten (serieroman om tvåsamhet. skratta högt-varning.)

harper lee – dödssynden (klassiker om barndom och rasism som jag länge velat läsa och äntligen gjorde.)

kristina sandberg – att föda ett barn (klaustrofobiskt att befinna sig i en trång kvinnoroll. det är 1938-1939 och maj blir gravid av misstag och blir tvungen att gifta sig.)