torsdag 2013-05-09 15:08:03

de lästa böckerna:

shailja patel – migritude (utgångspunkten är shailja patels uppväxt som indisk minoritet i kenya, och hennes väg till storbrittanien och sedan usa. boken är en blandning av poesi, reportage, berättelse, historieskrivning, scenframträdande. det kan låta lite rörigt, men det är det inte. det är en brännande text full av liv. det är en hemsk och en vacker text. från det personliga växer texten till att handla om så många. det handlar om kolonialism, kvinnoförtryck, migration, det handlar om att vägra reduceras till en identitet som andra tillskriver en.)

siri hustvedt – sommaren utan män (mias man har träffat någon annan och mias liv rasar. genom den grupp tonåringar som mia leder poesikurs för, och den grupp tanter som hennes mor tillhör, speglas kvinnors liv och villkor. många tycker romanen är jättebra, men jag kunde inte låta bli att känna att den kunde varit jättebra, men att jag saknade något, något av större komplexitet.)

sofia olsson – det bästa barnet (serieroman om längtan efter ett barn och det svåra när det inte går. naket skrivet och svårt att lägga ifrån sig.)

anna jörgensdotter – bergets döttrar (en roman om fem syskon i bruksorten sandviken, på 30-talet till 50-talet. en släktroman, en kollektivroman, en roman om mäns och kvinnors olika villkor. ett bildrikt språk med stor närvaro.)