REDOVISNINGSPLIKT

Zadie Smith – Swing time (En roman om en komplicerad vänskap mellan två flickor som drömmer om att dansa, men bara en av dem har talangen. Som tonåringar skils de åt, men som vuxna möts de igen, och deras drömmar har tagit dem till väldigt olika platser. Också en roman om klasstillhörighet, rasism och utanförskap.)

Aylin Bloch Boynukisa – Flickorganens genealogi (”det är svårt att säga något om ens ursprung / barndomar och bakgrunder / jag började med att emigrera men slutade som en immigration / i såret där jag fastnade / en svanslös katt sprang över gatan / sophögarna luktar hav i gränden / när jag / korsar gatan / stiger lukten in i mig / en lukt av svettigt segt hav som hänger ur träden som / torkat liksom gräset // metallrutschkanan osade fastbränd hud / detta var min barndom. / det var allt.”)

Emelie Novotny – Vänd rätt upp (Som att vara barn igen! Läsa hästbok och inte kunna slita sig. Bara det att mitt barn ligger bredvid mig. Om makt, sexualitet och hästar, och att hitta sin plats i världen.)

Ian McEwan – Försoning (Det är en av sommarens hetaste dagar när trettonåriga Briony ser sin storsyster klä av  sig och kliva ner i trädgårdens fontän framför deras barndomsvän Robbie.  Det blir starten på en dag som förändrar deras liv.  Vilken storslagen roman, och så omsorgsfullt skriven. ”Men alltsammans hade förstås bara varit hon – av henne och om henne, och nu var hon tillbaka i världen, inte en värld som hon kunde skapa, utan den som skapat henne, och hon kände hur hon krympte under den tidiga kvällens himmel. Hon var trött på att vara utomhus, men hon var inte redo att gå in. Var det verkligen allt som fanns i livet, inomhus eller utomhus? Fanns det ingen annanstans dit människor kunde gå? […] I upprorisk motståndsanda tog hon sig upp för den branta grässlänten mot bron, och när hon stod på körvägen bestämde hon sig för att stanna kvar där och vänta tills det hände henne någonting betydelsefullt. Det var denna utmaning hon riktade mot tillvaron – hon skulle inte röra sig, inte för middag, inte ens för modern som ropade att hon skulle komma in. Hon skulle rätt och slätt vänta på bron, lugn och envis, tills händelserna, verkliga händelser, inte hennes egna fantasier, antog hennes utmaning och gjorde slut på hennes betydelselöshet.”)

Richard Yates – Easter parade (Å vilken bok! Älskade den från första meningen: ”Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa.” Romanen handlar om precis detta, systrarna Grimes liv, där Sarah tidigt gifter sig och Emily avundsjukt ser på, för att senare gå från relation till relation, medan Sarah låses fast i äktenskapet. Det finns så många bra ställen att vika hundöron vid: ”Hon sa inte ja, men hon sa definitivt inte nej. Allt han gjorde – även när han hjälpte henne att trassla loss ena foten ur trosorna – tycktes ske därför att det var en tvingande nödvändighet: hon var hjälplös och han hjälpte henne, och ingenting annat i hela världen hade någon betydelse. […] Hon kände sig öm och fuktig och tänkte att hon kanske blödde, men det värsta var rädslan för att de inte skulle komma på något att prata om. Vad pratade man om efter en sådan här sak? När de var tillbaka under en parklykta sa hon ”Är min klänning smutsig?” och sedan han mycket omsorgsfullt hade satt uniformsmössan på huvudet backade han ett steg och tittade. ”Nä, den ser bra ut”, sa han. ”Du fick inte ens gräsfläckar på dig. Är du sugen på en milkshake eller nåt?””)

Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich boy (En roman om tre generationers kvinnoliv. Om trauman som går i arv, och mödrar som inte kan ge den kärlek deras barn behöver. Jag är väldigt kluven till den här boken. Den är drabbande, psykologiskt insiktsfull, och frustrerande när man bara vill skaka om karaktärerna och få dem att ta tag i sina liv. Jag skrev av långa passager. Men så den slängiga och hafsiga stilen, både i språk, med massa ”liksom”, och i struktur då det känns som att saker introduceras och sen glöms bort, och nya element kastas in som inte nämnts tidigare. På slutet ville jag bara att den skulle ta slut. Inget gott betyg, tyvärr, och trist, för i början ville jag vika hundöron lite överallt.)