REDOVISNINGSPLIKT

Curtis Sittenfeld – I en klass för sig (Internatskola, klass och makt. Fy farao vad fantastisk.)

Guadalupe Nettel – Kroppen jag föddes i (En uppväxtskildring från Mexico och Frankrike, om en annorlunda flicka i en dysfunktionell familj, skriven på ett fantastiskt klart språk. ”Den rakbladsvassa prosan, de mörka inre landskapen och den unika känsligheten”, säger Granta och det är på pricken. Suveränt.)

Vilhelm Moberg – Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna, Sista brevet till Sverige (Visste du att en fjärdedel av Sveriges befolkning utvandrade till Amerika? Mobergs utvandrarepos är en gripande berättelse om en grupp människor som lämnar hem, släktingar och vänner för att söka sig ett bättre liv på andra sidan Atlanten. Fantastisk och stark läsning! En viktig del av vår historia, som fortfarande är aktuell, men nu tar sig människor hit till Sverige istället för härifrån.)

Jill Alexander Essbaum – Hausfrau (Hon är hemmafru, med man och tre barn. Trots att hon bott nio år i Schweiz har hon ännu inte lärt sig språket. Hon är ensam. Jungiansk terapi, en tyskakurs och flera otrohetsaffärer blir hennes försök att få kontakt med livet. Jag tänker på både Madame Bovary och Anna Karenina när jag läser. Det är smart, snyggt och fängslande.)