REDOVISNINGSPLIKT

Tom Malmquist – I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv (Tom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt blir svårt sjuk. När Tom kommer hem från sjukhuset är det med en bebis och en stor sorg. Tom Malmquists självbiografiska roman är en osentimental, rå och vacker berättelse om liv och död.)

Jessica Schiefauer – När hundarna kommer (Om den första kärleken, hakkors, hat och önskan att få tillhöra. Så fruktansvärt vacker och viktig!)

Jonas Hassen Khemiri – Allt jag inte minns (Samuel är död, han har krockat med en bil in i ett träd. Kanske var det självmord, kanske var det en olycka. Kvar är de som minns honom. Men vems minnesbilder går det att lita på? Khemiri skriver ödmjukt och varmt om människans brister. Om de tusen olika sanningar som bildar en person.)

Yvonne Hirdman – Medan jag var ung (Yvonne Hirdman berättar om hur hon fått kämpa sig fram inom universitetsvärlden, lanserat genusbegreppet, fött barn tidigt, haft älskare. Jag tycker bitvis att det är tråkigt och bitvis gillar jag tidsfärgen, jag kan lite se mamma där i. PS. Jag ångrar lite att jag inte skrev i boken: ”Denna biblioteksbok har varit på semester i Vietnam!”)

Chimamanda Ngozi Adichie – Americanah (Om rasism, tillhörighet och identitet, i Nigeria och USA, men också en storslagen kärlekshistoria. Jag vet inte varför det dröjt så länge innan jag läst den, men nu slukar jag den!)

Aase Berg – Hackers (Jag läser för lite poesi nu för tiden. Måste ändra på det! Började med Aase Berg. Hackers handlar om makt. ”Det här är ett hot”, står det på baksidan. Det här är ett krig: mot patriarkatet, mot systemet. Det är oväntat, ojämnt och drastiskt: ”Vi är kvinnofällan. Vi är värdinnedjuret, uppkopplad mot slappköttade parasiter såsom lata män och manipulativa knullviljor och bortskämda omedvetna sällskapshjon.”)