söndag 2011-05-01 12:22:27

jag har haft mellanblödningar i ett halvår, något som jag aldrig tidigare haft. jag har varit orolig att jag kanske kunde ha fått tillbaka cellförändringarna på livmodertappen, att det kunde vara därför. jag pratade med en barnmorska som berättade att min psykiska stress och oro för mamma kan leda till minskad östrogenproduktion, som i sin tur kan leda till mellanblödningar. jag fick även veta att stress och oro kan försämra immunförsvaret och att det kan vara därför jag fick cellförändringar från början. några dagar senare visade henrik den här artikeln i sydsvenskan.

”Vid sorg utsöndrar hormonsystemet under en period stresshormonet kortisol. Det är ett hormon som vid långvarigt förhöjda halter kan försämra immunförsvaret.
– Det kan vara en förklaring till varför änkor och änklingar dör oftare i cancer, vilket har påvisats i en amerikansk klassisk studie.”