tisdag 2013-11-26 10:01:07

listan på lästa böcker fortsätter:

janet frame – doftande trädgårdar för de blinda (vilken fantastisk titel, först och främst. detta är det första jag läser av nya zeeländska janet frame, men jag har sett filmatiseringen av hennes själbiografi, och blev nyfiken. romanen är poetisk, sinnlig, öppnar upp en ny värld, både inåt och utåt.)

elin nilsson – flyt som en fjäril, stick som ett bi (trots att jag är kompis med elin är jag inte partisk när jag säger att detta är fantastiskt bra! om vänskap och konkurrens. om att satsa allt. jag sträckläser, kan inte sluta.)

lena andersson – egenmäktigt förfarande (skarpt skrivet om makt i kärleksrelationer. klockrena iakttagelser. jag skruvar ofta obekvämt på mig, det är obehaligt när de olika rollerna blottläggs. och igenkänningen är total… hurra för augustpriset!)

john green – förr eller senare exploderar jag (jag kan bara instämma i hurra-ropen kring denna ungdomsbok, som så många andra ungdomsböcker enbart borde kallas bok, eller (ungdoms)-bok. fantastiskt och smärtsamt skrivet om livet, döden, kärleken, i skuggan av cancer. jag sträckläste och stortjöt. stortjöt inte bara för att det var sorgligt men för att det också var så jäkla bra att jag lyckogrät.)

jonathan safran foer – extremt högt och otroligt nära (jag ville läsa om en gammal favorit, för att se vad jag skulle tycka nu, för att komma i kontakt med historian och språket igen. det var fortfarande lika bra.)

per olov enquist – liknelseboken (enquist är mer kryptisk än tidigare. jag som läst mycket av honom förr förstår vissa hänvisningar, känner igen bilder och namn. ibland är jag ändå bortvillad. men ibland är jag oerhört närvarande. som mot mitten när han skriver naket om kvinnan på det kvistfria furugolvet, ärligheten går rakt in i mig.)